Nieuwsbrief

April 2025

Beste lezer,
Met veel enthousiasme presenteren wij de eerste editie
van onze nieuwsbrief!

Gloe & Zeitz B.V. heeft zich de laatste decennia vooral toegelegd op het leveren van verduurzaamde levensmiddelen aan retail, horeca en industrie. Onze merken Deepblue en Key zijn bekende gezichten op de schappen. Wij vinden het belangrijk om waar mogelijk duurzame initiatieven te ondersteunen.

In de nieuwsbrief bieden we u niet alleen de laatste updates over de marktsituatie van onze producten, maar ook waardevolle inzichten over de laatste ontwikkelingen in onze sector. Als betrouwbare partner in de levensmiddelenindustrie, willen wij u blijven informeren over oogsten, vangsten, invoerbeperkende maatregelen en duurzame initiatieven.

Ook zult u kunnen lezen over onze steun aan het Business Buddie project van UNICEF! Een mooi initiatief, dat bijdraagt aan het verminderen van zwerfafval, onderwijs stimuleert en lokale ondernemers ondersteunt.

Wij hopen dat deze nieuwsbrief een waardevolle bron van informatie is en kijken uit naar een voortgezette samenwerking.

Veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,
Het team van Gloe & Zeitz B.V.

Zalm

Voorraad zalm zo goed als nul
Prijzen blijven hoog, geen verlaging verwacht

Zalmsituatie in Alaska

Door twee redenen is de voorraad in Alaska zo goed als nul.

a) Overheid heeft zeer veel zalm gekocht voor de voedselhulp in de USA net voor de nieuwe vangst in juli t/m december 2024.
b) Vangstcijfers waren beduidend lager dan verwacht waardoor de productie die nog vrij kwam voor reguliere verkoop niet toereikend was. We kunnen 418gr pink nog beperkt bijkopen/aanbieden.

Vangstperiode

Rode zalm wordt normaal gesproken in juli en augustus gevangen. Pink in augustus en september. Ondanks de hoge prijzen van het afgelopen seizoen verwachten wij geen echte prijsverlaging omdat de markt leeg is en men tot de kerstverkopen de prijzen hoog zal proberen te houden.

Advies

Afwachten wat de nieuwe vangst gaat doen.

Tonijn

Marktsituatie tonijn wereldwijd
Tonijn prijs stijgt marginaal
[1]beeld bron: www.msc.org/nl/uitdagingen-in-duurzame-tonijnvangst

Vangst

In het westelijke deel van de grote oceaan is de recente vangst niet heel goed. Van deze vangst is maar 50% skipjack tonijn en dit heeft tot een tekort in Azië geleid. Verder is in het oostelijke deel van de grote oceaan (bij Ecuador) de vangst redelijk te noemen. Maar in de Indische en Atlantische oceaan valt de vangst ronduit tegen. De prijs voor skipjack als grondstof is op de verschillende markten zoals Bangkok en Manta licht aan het stijgen.

Prijs

Maar deze stijging is marginaal en zal niet tot grote prijsstijgingen leiden: de zeevracht en de dollarkoers hebben immers ook een invloed op de prijs.

FAD Ban

In de Atlantische oceaan begint over enkele weken de verplichte FAD Ban (FAD = Fish Aggregating Device). Het is van 17 maart t/m 30 april niet toegestaan om FAD’s te gebruiken. Een FAD kan gezien worden als een drijfvlot waar tonijn uit nieuwsgierigheid op af komt. Zo wordt de tonijn gelokt en dan gevangen. Om de vangst gedurende het hele jaar duurzaam te laten verlopen, rekening houdend met de visstand, mogen FAD’s niet het hele jaar worden ingezet. In andere vangstgebieden worden FAD’s nooit ingezet om tot een duurzamere visserij te komen.

Wel is de vraag naar tonijn groot op dit moment; kopers willen een eventuele prijsstijging voor zijn.

Tomaten

Tomaten conserven en Italië zijn begrippen die
hand in hand gaan. De verschillende regio’s hebben
elk een andere focus qua producten en markt.

Zuid-Italië

In Zuid-Italië, dé productieregio voor de populaire gepelde en blokjes tomaten in blik, zijn boeren en industrie in gesprek over de prijs die er voor de grondstof betaald gaat  worden. De uitkomst hiervan zal een belangrijke bouwsteen zijn voor de kostprijs van de 2025 oogst. De markt voor HORECA verpakkingen zit op dit moment in een rustig  vaarwater. Het retail blikformaat daarentegen is minder goed beschikbaar.

Noord-Italië

Noord-Italië richt zich qua productie vooral op verpakkingen geschikt voor industriële verbruikers en grootkeukens. Pouches en vaten zijn hier toonaangevend. Hier is reeds een akkoord over de grondstofprijs, te weten € 145/ ton. Dit is vergelijkbaar met de 2024 overeenkomst. De producenten zijn uitverkocht. Het specialisme in typische producten zoals tomatenblokjes en polpa maken de positie sterk ten opzichte van andere oorsprongslanden. Tomatenpuree is een veel moeizamer segment vanwege het commodity achtige karakter met aanbieders uit vele andere landen. De industriële markt is heel duidelijk niet meer een exclusief speelveld voor aanbieders uit EU landen. Dit brengt interessante mogelijkheden met zich mee.

Voor nieuwe oogst offertes is het nu nog te vroeg.

Ananas

Kiloprijzen voor ananas stijgen door tegenvallende aanvoer

Aanvoer

De aanvoer van grondstof in Thailand was in februari lager dan verwacht. We zijn uitgekomen op 76.320 ton, de verwachting was bijna 86.000 ton. Dit is een stuk lager dan wat minimaal door de fabrieken gevraagd wordt om optimaal te produceren. Dit ligt op ca 4.000 ton per dag. Voor maart was vooraf de verwachting iets boven de 3.100 ton per dag, exacte cijfers nog niet bekend. Vanwege de beperkte aanvoer is er concurrentie op de inkoopmarkt. Toch proberen fabrieken ook samenwerking met elkaar zoeken om de prijs voor grondstof niet te ver op te laten lopen. Maar enkele grote fabrieken sluiten zich hier niet bij aan om zo het meeste fruit te hebben.

Zomeroogst

De zomeroogst zal naar verwachting eind april beginnen, maar door de sterke vraag is er in maart al ananas, te vroeg dus, geoogst. Hierdoor is de ananas onrijper, kleiner en is de opbrengt per hectare minder en bevat de ananas meer nitraat. Dit kan, met name bij ananas op eigen sap, leiden tot kwaliteitsproblemen.
Maar deze ananas kan wel worden gebruikt voor hand gesneden (hand cut) en concentraat. De prijs voor concentraat ligt bovendien erg hoog waardoor dit voor fabrieken een interessant alternatief wordt in plaats van blik. Normaal ligt de prijs van concentraat op ± $ 2800-3000 MTON, op dit moment ± $ 4450-4600/MT0N.

Regenseizoen

In Indonesië is de aanvoer van fruit ook iets minder dan verwacht. Dit heeft de maken met de late komst van het regenseizoen, en leidt tot langere levertijden. Wel is de verwachting dat de aanvoer in de loop van het 2e kwartaal zal toenemen. Voor de 2e helft van dit jaar wordt van een min of meer normale situatie uitgegaan.
April 2025

Artikel van de maand

In iedere nieuwsbrief zullen wij een artikel uit ons assortiment extra belichten

Halve stoofperen op lichte siroop merk Key
eancode: 8710563367732

Netto inhoud: 2650 gram - uitlekgewicht: 1430 gram
Talen op blik: nederlands/ engels/ duits/ frans
Herkomst: Italië/ Soort: William Christ
Halve rood gekleurde peren op lichte siroop
Ingrediënten: peren, water, suiker, groente extract (rode koolextract, zwarte wortelextract), voedingszuur E330, aroma van kruidnagel, kaneel.

Gemiddelde voedingswaarde
p.100 gram uitlekgewicht

Energie 
Vetten
waarvan verzadigd
Koolhydraten
waarvan suikers
Eiwitten
Zout
321kJ/76kcal
0g
0g
18g
17g
0g
0,04g

Mooi rood en fris van smaak

De stoofperen zijn mooi rood gekleurd en hebben een frisse smaak. De smakelijke peren kunnen zowel warm worden geserveerd bij een heerlijke stoofschotel, maar ook koud als dessert samen met kaneelijs, slagroom en amandelschaafsel. Mocht u iets heel anders willen dan kunt u er ook een cake of tarte tatin mee bereiden. Kortom: genoeg variatie!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze afdeling verkoop 010 - 2040160

Anti Dumpheffing

Registratie met terugwerkende kracht vanaf 15 februari

Onderzoek naar “dumping” door Chinese fabrikanten van (suiker) maïskorrels in blik op de EU markt.

(Er is sprake van dumping wanneer een buitenlandse producent een product uitvoert naar de EU tegen een prijs die lager ligt dan zijn “normale waarde”. De normale waarde van een product is de verkoopprijs die de producent op zijn thuismarkt hanteert bij normale
handelstransacties of de kostprijs van het product)

Op verzoek van enkele Europese fabrikanten van maïsconserven (m.n. in Hongarije en Frankrijk), is door de EU een anti-dumping procedure gestart waarbij de Europese Commissie moet onderzoeken of er sprake is geweest van dumping van maïsconserven op de EU markt door China. Het betreft specifiek maïskorrels in blik die in de periode 1 oktober 2023 - 30 september 2024 opde EU markt zijn gebracht.

De anti-dumping procedure is gestart op 9 december. Op 17 januari is er een hoorzitting geweest van de Commissie met belanghebbende partijen, waaronder ook Gloe & Zeitz B.V., waarin de belanghebbende partijen hun standpunten naar voren hebben kunnen brengen.

Deze standpunten worden door de commissie gewogen en (eventueel) meegenomen in het onderzoek.

Lopende een onderzoek kan de commissie een registratieplicht bij import opleggen voor het product dat onderzocht wordt. De commissie heeft dit voor de mais in dit onderzoek ook reeds gedaan.

Vanaf 15 februari worden de importen van Chinese mais bij binnenkomst in de EU geregistreerd. Indien het resultaat van het onderzoek uiteindelijk aantoont dat er inderdaad sprake is geweest van “dumping” door China, kunnen anti-dumping maatregelen worden genomen. Dit is meestal in de vorm van een extra heffing die wordt opgelegd.

Door de registratie kan deze heffing dan eventueel met terugwerkende kracht vanaf 15 februari worden opgelegd. Wat de uitkomst zal zijn van dit onderzoek door de Commissie is op moment van schrijven is nog niet zeker, noch de hoogte van een evt. anti-dumping heffing.

Indien we meer weten zullen we dit in een volgende nieuwsbrief zeker vermelden.

Kwaliteit

Gloe & Zeitz B.V. hecht veel waarde aan de kwaliteit van haar producten en diensten.

IFS Broker

Om te zorgen dat deze kwaliteit op een constant hoog niveau blijft, laten we ons kwaliteitsborging systeem toetsen aan de IFS Broker normering. Wij zijn trots dat we onlangs wederom IFS Broker Higher Level certificering hebben behaald!

Kwaliteitswaarborging bij Gloe & Zeitz B.V.

Gloe & Zeitz B.V. heeft haar processen zo ingericht dat ze voldoen aan de hoogste normen op het gebied van product-kwaliteit, klanttevredenheid en voedselveiligheid. Dit wordt gerealiseerd door strikte interne procedures en het voortdurend monitoren en verbeteren van deze processen. Het bedrijf maakt gebruik, werkt samen met betrouwbare leveranciers om de kwaliteit van haar producten te waarborgen.

Door IFS Broker-gecertificeerd te zijn, toont Gloe & Zeitz B.V. aan dat zij voldoet aan de strikte eisen op het gebied van kwaliteitsbeheer, leveranciersbeheer en traceerbaarheid.
Dit betekent dat het bedrijf in staat is om producten van hoge kwaliteit te leveren, terwijl het tegelijkertijd risico’s minimaliseert, zoals voedselveiligheidsincidenten of kwaliteitsafwijkingen.

De certificering vereist dat Gloe & Zeitz B.V. kennis heeft van de productieprocessen van haar leveranciers, een gedetailleerde traceerbaarheid van de producten onderhoudt en voldoet aan de
strengste standaarden voor voedselveiligheid.

Maatschappelijke betrokkenheid

Unicef Business Buddies

Gloe & Zeitz B.V. helpt kinderen in Ivoorkust door UNICEF te steunen bij de bouw van scholen

Wij hebben ons aangesloten bij een UNICEF-project, genaamd Business Buddies. We willen graag onze maatschappelijke betrokkenheid tonen en zochten naar een mooi doel om te ondersteunen.

We kwamen via UNICEF in contact met het Business Buddies programma. Het sprak ons aan dat we via het Plastic Bricks project op meerdere vlakken gericht meewerken aan een betere wereld. Wat doet het project?

Plastic bricks

Plastic Bricks is een programma waarbij zwerfafval wordt verzameld en gerecycled tot plastic bouwstenen, waarmee nieuwe klaslokalen worden gebouwd. Het plastic zwerfafval wordt opgehaald (veelal door vrouwen) maar brengt vaak heel weinig op. Unicef maakt gebruik van de expertise van een Colombiaans bedrijf die dit plastic recyclet, waardoor UNICEF het plastic voor een eerlijke prijs van deze vrouwen kan kopen. Deze plastic bouwstenen vormen dan de basis voor een nieuwe klaslokalen, en zelfs een nieuwe school.

Op de wijze werken we mee aan minder milieuvervuiling, meer werkgelegenheid voor vrouwen en meer klaslokalen met beter  onderwijs. Kinderen hebben de toekomst, en als we kunnen helpen op daar op enige wijze in bij te dragen, doen we dat graag.

UNICEF heeft ten doel om 528 klaslokalen te bouwen waardoor er 25.000 kinderen extra naar school kunnen. Momenteel zit men op 359 klaslokalen. Als het doel is behaald, volgen er nieuwe projecten in andere landen.

Nieuws uit de organisatie

Nieuw directielid

De heer Eddy Meijboom

Per 1 mei 2024 is Eddy Meijboom als directeur bij Gloe & Zeitz B.V. in dienst getreden, en per 1 januari 2025 heeft hij de functie van managing director volledig van Theo Jongmans overgenomen.
Eddy is geen onbekende in de conservenmarkt. Hij kan bogen op een decennia lange ervaring in met name de visconserven.

Wij wensen Eddy veel succes in zijn nieuwe functie.

* Aan de informatie die vermeld staat in onze Nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.